Vészlétrák


Ha a vészlétrák állapota emberi életet veszélyeztet, akár büntetőjogi feljelentést is maga után vonhat! Hogy a létrák minden helyzetben használhatóak legyenek, a használatuk biztonságáért felelős üzemeltetőnek alapvető érdeke a vizsgálatok elvégzése.

Ön már igénybe vette a szolgáltatásunkat? Véleménye fontos a számunkra. Kérjük, töltse ki kérdőívünket, s mondja el véleményét! Kérdőívünkhöz kattintson ide!

Kérjük minden *-gal jelölt mezőt szíveskedjen kitölteni!

Ajánlat tárgya

vészlétrák, vészkijárati kilépők, vészhágcsók időszakos biztonsági felülvizsgálata

Információk a vizsgálandó létrákról, illetve hágcsókról:

Ajánlatkérő által kért vállalási határidő

Ajánlatkérő adatai

Mikor és milyen időközönként kell vizsgálni?

Használatbavétel előtt illetve rendszeresen, ötévente.

Mi történik a vizsgálat során?

A munkavédelmi szakmérnökök és az ipari alpinisták azt vizsgálják, hogy a vészlétrák, vészkijárati kilépők, vészhágcsók műszaki állapota biztonságos-e. Ellenőrzik például a lépcsőfokok távolságát, a lépcsőfokok faltól mért távolságát, terheléses próbákat végeznek, és feltárják a különböző konstrukciós hibákat.

Miért van szükség a rendszeres vizsgálatra?

A különböző konstrukciós hibák ugyan már az első vizsgálat során, azaz még a használatbavétel előtt kiderülnek, ám hiába felel meg a vészlétrák állapota a javítást követően az előírásoknak, ha ez az állapot később elhasználódás vagy megrongálódás miatt megváltozik. Minthogy a vészlétrákat, a vészkijárati kilépőket és a vészhágcsókat általában ritkán és esetenként veszélyhelyzetben használják, az időszakos biztonsági felülvizsgálat nélkül a hibájuk többnyire csak akkor derül ki, amikor a tönkrement létrák nem tudják feladatukat ellátni. (Pl. hatósági ellenőrzés meghiúsítása, mentés ellehetetlenítése).

Kötelező-e a vizsgálat?

Ha a vészlétrák állapota emberi életet veszélyeztet, akár büntetőjogi feljelentést is maga után vonhat. Hogy a létrák minden helyzetben használhatóak legyenek, a használatuk biztonságáért felelős üzemeltetőnek alapvető érdeke a vizsgálatok elvégzése. Hogy milyen a biztonságos vészlétra, arra vonatkozóan az MSZ 15670: 1989 szabvány ad útmutatást.

Miért nem érdemes elmulasztani a vizsgálatot?

Egyrészt, mert szükség esetén használatukat biztosítani kell, másrészt, mert ha tűzoltóság ellenőrzi, s nem találja rendben, büntetést vonhat maga után.

A vészlétrák elhasználódott, nem megfelelő állapota ellenőrzés nélkül, kritikus helyzetben akár emberi életet is veszélyeztethet. Ilyen esetben az ellenőrzés elmulasztása akár büntetőjogi feljelentést is maga után vonhat. Természetesen nem csak ezért érdemes használatbavétel előtt, illetve rendszeresen, legkésőbb ötévente mindenképpen elvégeztetni.

A felülvizsgálat azért fontos, mert a vészlétrákat, a vészkijárati kilépőket és a vészhágcsókat általában hatósági ellenőrzések, gyakorlatok alkalmával, és esetenként veszélyhelyzetben használják, így időszakos biztonsági felülvizsgálat nélkül a hibájuk már csak akkor derülne ki, amikor már késő: nem tudják feladatukat ellátni. (Pl. hatósági ellenőrzés meghiúsítása, mentés ellehetetlenítése.)

A DEKRA munkabiztonsági szakmérnökei és ipari alpinistái gondosan átvizsgálják a vészlétrák, a vészkijárati kilépők és a vészhágcsók műszaki állapotát. Ennek során nem csak az MSZ 15670: 1989 szabványban leírt paramétereket ellenőrzik, de terheléses próbákat is végeznek, és feltárják a különböző konstrukciós hibákat.

A DEKRA szakemberei a biztonság elkötelezett hívei. Számukra nem lehet kérdés, hogy a dolgozók egészségvédelme alapvető, s hogy az emberi mulasztásból fakadó baleseteket és életveszélyes helyzeteket hatékonyan meg lehet előzni.

Ügyfeleink érdekeit a legmesszemenőbbekig szem előtt tartjuk. Maximális elkötelezettségünket a biztonság mellett mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy partnereink üzemeiben még soha sem történt olyan esemény, amely a vészlétrák kifogásolható műszaki állapotából fakadt volna.

A DEKRA tökéletes megoldás a dolgozók biztonságára, s tökéletes megoldás Önnek!

A vészlétrák vizsgálata, a biztonság szempontjából fontos, hisz ezeket nem túl gyakran kell használni, de ilyenkor nagy igénybe vételnek lehetnek kitéve. Ha elhanyagolt állaputok emberi életet veszélyeztet, vagy jelentős anyagi kárt okozhat, ellenőrzésük elmaradása, akár büntetőjogi feljelentést is maga után vonhat. Hogy milyen a biztonságos vészlétra, arra vonatkozóan az MSZ 15670 – 1989 szabvány ad útmutatást. Alább ebből idézünk.

„Fogalom meghatározások

1.1 Vészlétra: veszélyhelyzetből való menekülésre szolgáló, az épületek, építmények vagy berendezések falához rögzített, általában függőleges helyzetű, egyágú létra.

1.2 Vészkijárati kilépő: a vészkijáratot a vészlétrával összekötő, járófelülettel és korláttal ellátott szerkezet.

1.3 Vészhágcsó: veszélyhelyzetből való menekülésre szolgáló, legfeljebb 3 méter szintkülönbség áthidalására alkalmas, olyan létrajellegű szerkezet, amelynél a fokok – egyenként – az épület, építmény vagy berendezés falába (tartószerkezetébe) vannak beépítve.”

A létrákkal szemben támasztott néhány további fontos követelmény

  • A vészlétra, a vészkijárati kilépő és a vészhágcsó acélelemeit korrózióvédelemmel kell ellátni.

A vészlétra, a vészkijárati kilépő és a vészhágcsó villámvédelme feleljen meg a hatályos jogszabályi előírásoknak és szabványi követelményeknek.Forrás: Nemzeti Jogszabálytár (www.njt.hu)

             Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.

Igénybe venné szolgáltatásunkat?

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és felkeressük!

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Többet szeretne megtudni szolgáltatásunkról?

(vezetéknév, keresztnév)
(út, utca, tér...stb.)
A megadott elérhetőségeken kollegánk hamarosan felkeresi Önt!
Referenciák