Munkahelyi levegőszennyezettség mérése


A munkahelyen jelen lévő vagy a munkafolyamat során felhasznált veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatokat el kell kerülni, illetve csökkenteni kell. A munkahelyek kémiai biztonságáról a 5/2020. (II. 6.) ITM rendelet tartalmazza a pontos követelményeket.


Ajánlat tárgya

Munkahelyi levegőminőség vizsgálat

Információk a mérési helyszínről

Kérjük minden *-gal jelölt mezőt szíveskedjen kitölteni!
Ajánlatkérő által kért vállalási határidő

Ajánlatkérő adatai

Mikor és milyen időközönként kell a munkahelyi levegőszennyezettséget mérni?

Az üzem indulásakor, illetve ha megváltoznak a feltételek: például új anyaggal, géppel vagy technológiával kezdünk dolgozni, vagy megújulnak a szellőztetés céljára szolgáló rendszerek. Háromévente a kockázatértékelések alkalmával ettől függetlenül is érdemes a vizsgálatot megismételni, mert ezek a rendszerek, berendezések idővel avulnak, használódnak. Veszélyes – pl. rákkeltő – anyagok jelenléte esetén a mérést évente kell ismételni.

Mi történik a munkahelyi levegőszennyezettség mérése során?

Az akkreditált vizsgálólaboratórium nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei meghatározzák a munkahelyi levegő szennyezőanyag-tartalmát, összevetik a 5/2020. (II. 6.) ITM rendeletben megengedett határértékekkel, és megállapítják, hogy a követelmények megvalósultak-e.

Miért van szükség a munkahelyi levegőszennyezettség mérésére?

A dolgozók egészségvédelme érdekében.

Kötelező-e a munkahelyi levegőszennyezettség mérése?

Igen, jogszabály írja elő: a 1993. évi XCIII. Munkavédelmi törvény 32. §-ában, valamint a 3/2002 (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 6. §- ában előírt követelmény teljesítése csak méréssel ellenőrizhető és igazolható.

Miért nem érdemes elmulasztani a munkahelyi levegőszennyezettség mérését?

Leginkább azért, mert az egészségre ártalmas anyagok jelenléte a levegőben súlyos egészségkárosodásokhoz vezethet, sőt, rákkeltő anyagok esetén rákos megbetegedés kialakulását eredményezhetik. Azt is jó tudni, hogy ha a Felügyelőség előírja a munkahelyi levegő minőségének javítását, majd az ellenőrzés során kiderül, hogy az nem valósult meg, mulasztási bírságot, illetve közvetlen veszély esetén büntetést szabhat ki…

Mennyi ideig tart a mérés?

Ennél a mérésfajtánál üzemi körülmények között kell mintát venni, ami azt jelenti, hogy a termelés nem állhat le, így a mérések időtartama nem befolyásolja a termelést.

A munkahelyi légállapotokra vonatkozó követelményeket jogszabály írja elő (lásd Jogszabálytárunkban a 1993. évi XCIII. Munkavédelmi törvény 32. §-át és a 3/2002 (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet 6. §-át!). A követelmények teljesülését csak méréssel lehet igazolni. Egyes esetekben – pl. rákkeltő anyagok jelenléte esetén – a mérést évente meg is kell ismételni.

Ám magától értetődő, hogy nem csak ezért van rá szükség. A fő ok, hogy az egészségre ártalmas anyagok jelenléte a levegőben súlyos egészségkárosodásokhoz vezethet, sőt, közvetlen életveszélyt is okozhat. Az alkalmazottak biztonsága és egészségvédelme minden cég elemi érdeke.

A rendszeres kockázatelemzések keretében elvégzett munkahelyi levegőszennyezettség mérésével elkerülhetőek az egészségre ártalmas levegő miatti kártérítési perek, az ebből fakadó hatósági bírságok is.

A DEKRA nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei meghatározzák a munkahelyi levegő szennyezőanyag-tartalmát, és a 5/2020. (II. 6.) ITM rendeletben foglalt határértékek ismeretében megállapítják, hogy a követelmények megvalósulnak-e.

A DEKRA szakemberei a munkahelyi levegőszennyezettség-méréseket az üzemeltetővel szoros együttműködésben végzik, hogy azok a lehető legkevesebb időt vegyék igénybe. Ennél a mérésfajtánál üzemi körülmények között kell mintát venni, ami azt jelenti, hogy a termelés nem állhat le.

Ügyfeleink érdekeit a legmesszemenőbbekig szem előtt tartjuk. Az Ön elégedettsége a mi sikerünk!

A DEKRA tökéletes megoldás a dolgozók biztonságára és egészségvédelmére, s tökéletes megoldás Önnek!

Hivatkozások jogszabályi háttere (kiemelések):

1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről (Mvt)


3/2002. (II. 8.) SZCSM–EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről

5/2020. (II. 6.) ITM rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról

 


Forrás: Nemzeti Jogszabálytár (www.njt.hu)

             Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.

Igénybe venné szolgáltatásunkat?

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és felkeressük!

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Többet szeretne megtudni szolgáltatásunkról?

(vezetéknév, keresztnév)
(út, utca, tér...stb.)
A megadott elérhetőségeken kollegánk hamarosan felkeresi Önt!
Referenciák