Használatba vétel (ellenőrző vizsgálat)


Az ún. nem veszélyes gépek első alkalommal történő használatba vételekor kell elvégezni, valamint akkor, ha a gépet új munkahelyen állítják fel. A 14/2004 (IV.19.) FMM rendelet 4. §-a rendelkezik erről.

Ön már igénybe vette a szolgáltatásunkat? Véleménye fontos a számunkra. Kérjük, töltse ki kérdőívünket, s mondja el véleményét! Kérdőívünkhöz kattintson ide!

Kérjük minden *-gal jelölt mezőt szíveskedjen kitölteni!

Ajánlat tárgya

használatbavételt megelőző gépvizsgálat

Információk a gépről

(Több gép esetén a gépekre vonatkozó információkat gépenkét szíveskedjen megadni.)
Ajánlatkérő által kért vállalási határidő

Ajánlatkérő adatai

Mikor kell elvégezni?

Mielőtt egy „nem veszélyes” gépet üzembe helyezünk. De figyelem: ha a gépet új munkahelyen állítják fel, akkor a vizsgálatot meg kell ismételni!

Mik azok a „nem veszélyes” gépek?

Nem veszélyes gépnek minősülnek az 1993. évi XCIII. Munkavédelmi törvény 21. §-ának hatálya alá nem tartozó munkaeszközök, köztük az egyszerűbb gépek, például a különféle asztali és oszlopos fúrógépek, esztergák.

Mi történik a vizsgálat során?

A munkavádelmi szakmérnökök azt vizsgálják, hogy a gép üzemeltetése – a létesítmény, a munkahely és a technológia nyújtotta adottságokat is figyelembe véve – okozhat-e bármilyen sérülést. Egy elvileg a „nem veszélyes” kategóriába tartozó gép is lehet veszélyes, ha hiányzik róla a védőberendezés (pl. egy esztergagép, ha hiányzik róla a munkatérburkolat).

Miért van szükség a vizsgálatra?

Egyrészt azért, mert a munkavédelmi jellegű felülvizsgálat során még idejében kiderül, hogy a gép működtetése jelenthet-e veszélyt a dolgozókra, s így megelőzhetők a sérülések. Másrészt azért, mert arról is meg kell győződni, hogy a gép szakszerű karbantartásához, kezeléséhez rendelkezésre állnak-e a szükséges dokumentumok. Harmadrészt, mert ennek a vizsgálatnak a során derül ki az is, hogy a kötelező mérések megtörténtek-e (megvannak-e a mérési jegyzőkönyvek). Végül, mert azt is meg kell állapítani, hogy a munkakörülmények megfelelőek-e.

Kötelező-e a vizsgálat?

Igen, jogszabály írja elő: a 14/2004 (IV.19.) FMM rendelet 4. §-a rendelkezik erről.

Miért nem érdemes elmulasztani a vizsgálatot?

Egyrészt, mert később, a munka során megsérülhetnek a dolgozók, sőt, akár közvetlen életveszélybe is kerülhetnek. Másrészt, mert anyagi károk is keletkezhetnek, ha az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség – az elmaradt vizsgálat miatt – leállíttatja a termelést.

Mennyi ideig tart a vizsgálat?

Ez a gép bonyolultságától függ. A vizsgálat termelést akadályozó része (egységek megbontása, biztonsági berendezések próbája) néhány perctől néhány óráig tarthat, azonban vizsgálóink a megrendelő termelési igényeihez alkalmazkodva a legkisebb termeléskiesést okozva végzik munkájukat.

A 14/2004 (IV.19.) FMM rendelet 4. §-ának értelmében hivatalosan az 1993. évi XCIII. Munkavédelmi törvény 21. §-ának hatálya alá nem tartozó munkaeszközöket is felül kell vizsgálni üzembe helyezés előtt, sőt, ha a gépet új munkahelyen állítják fel, a vizsgálatot meg is kell ismételni.

A rendelkezés oka, hogy a munkavédelmi jellegű felülvizsgálat során fény derüljön a gép működtetése során esetleg felmerülő veszélyekre, s így megelőzhetők legyenek a sérülések.

Szintén a dolgozók biztonságát és egészségvédelmét szolgálja, hogy a vizsgálatot végző szakemberek arról is meggyőződnek, a gép szakszerű karbantartásához rendelkezésre állnak-e a szükséges dokumentumok, megtörténtek-e a kötelező mérések, s a munkakörülmények megfelelőek-e.

Tudva, hogy egy gép veszélyessége számos okból fakadhat, a DEKRA munkabiztonsági szakmérnökeinek figyelme egyaránt kiterjed a gép üzemeltetésének valamint a létesítmény, a munkahely és a technológia nyújtotta adottságok vizsgálatára.

A DEKRA szakemberei a biztonság elkötelezett hívei. Számukra nem lehet kérdés, hogy a dolgozók egészségvédelme alapvető, s hogy az emberi mulasztásból fakadó baleseteket és életveszélyes helyzeteket hatékonyan meg lehet előzni.

Ügyfeleink érdekeit a legmesszemenőbbekig szem előtt tartjuk. Maximális együttműködésünket s partnereink elégedettségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a gépvizsgálatokra szóló megbízásaink az élelmiszer-, a műanyag- és a fémipari tevékenységet folytató gyártóktól az agrárvállalatokon át egészen az informatikai cégekig a legkülönbözőbb szakterületekről érkeztek (lásd: Referenciáink!).

A DEKRA tökéletes megoldás a dolgozók biztonságára, s tökéletes megoldás Önnek!

Hivatkozások jogszabályi háttere (kiemelések):

14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet a munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről

2. § E rendelet alkalmazásában

a) ellenőrző felülvizsgálat: az Mvt. 21. § (2) bekezdésének hatálya alá nem tartozó munkaeszköznek a szerelését követő, illetve az üzemeltetés megkezdését, valamint az új munkahelyen történő felállítást megelőző - az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos körülmények meglétét ellenőrző - vizsgálata;

4. § (1) A veszélyesnek nem minősülő munkaeszköz esetében - ha annak biztonsága függhet a szerelés körülményeitől - a szerelést követően és az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint - ha a munkaeszközön az új munkahelyen történő felállítását megelőzően végeztek szerelési munkát - a használatba vétel előtt a biztonságos szerelésről, az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos működés feltételeiről és körülményeiről a megbízott személy ellenőrző felülvizsgálat keretében meggyőződik.

(2) Az ellenőrző felülvizsgálat elvégzésének módját a munkáltató írásban határozza meg. A vizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni.

 


Forrás: Nemzeti Jogszabálytár (www.njt.hu)

             Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.

Igénybe venné szolgáltatásunkat?

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és felkeressük!

Kérjen tőlünk ajánlatot!

Többet szeretne megtudni szolgáltatásunkról?

(vezetéknév, keresztnév)
(út, utca, tér...stb.)
A megadott elérhetőségeken kollegánk hamarosan felkeresi Önt!
Referenciák